De 48 de ani, Ziua Internationala a Mediului este sarbatorita la nivel mondial pe data de 5 iunie. Aceasta a fost instituita de catre Adunarea Generala a Natiunilor Unite pentru celebrarea Conferintei “Ecologia Umana” de la Stockholm si reprezinta elementul cel mai important al “Programului pentru Mediu” al Natiunilor Unite (UNEP).

ziua-internationala-a-mediului-dezvoltare-durabila-sustenabila-natura-reciclare-blog-royal-synergy

Ziua Internationala a mediului – Dezvoltare durabila sau sustenabila

Conceptul de dezvoltare durabila sau sustenabila, cum este denumit intr-o serie de lucrari stiintifice, s-a definit in timp, inca din a doua jumatate a secolului XX, in cadrul unor sesiuni stiintifice desfasurate la nivel mondial si a capatat o importanta din ce in ce mai mare in contextul globalizarii. Subiectul s-a mentinut actual in toate aceste decenii in care s-a incercat sa se identifice cele mai eficiente solutii de dezvoltare, in contextul cresterii populatiei la nivel mondial, al impactului industrializarii, al efectelor devastatoare ale poluarii, conjugate cu tendinta crescuta a epuizarii resurselor naturale.

Cea mai cunoscuta, concisa si cuprinzatoare definitie a dezvoltarii durabile o reprezinta cea data de Comisia Mondiala pentru Mediu si Dezvoltare (WCED) in raportul „Viitorul nostru comun”, cunoscut si sub numele de Raportul Brundtland, respectiv: „dezvoltarea durabila este dezvoltarea care urmareste satisfacerea nevoilor prezentului, fara a compromite posibilitatea generatiilor viitoare de a-si satisface propriile nevoi”.

ziua-internationala-a-mediului-dezvoltare-durabila-dezvoltare-sustenabila-sustenabilitate-natura-reciclare-blog-royal-synergy

Se pot distinge astfel, doua perspective temporale, cea a prezentului si cea a viitorului, care vor conduce, in urma conjugarii politicilor economice cu cele de mediu, spre un rezultat integrat. Dezvoltarea durabila implica mai mult decat crestere. Este nevoie de schimbarea modalitatii de extindere si satisfacere a nevoilor prezente, prin utilizarea minimala a energiei materiale in scopul atingerii eficiente a obiectivelor stabilite. Aceasta schimbare este necesara a fi implementata la nivel mondial, ca parte a unui pachet de masuri pentru mentinerea nealterata a rezervei de capital ecologic, imbunatatirea distributiei echitabile a rezultatelor economice, precum si reducerea gradului de vulnerabilitate la amenintari externe de orice fel, inclusiv crize economice.

Factorul politic este determinant in stabilirea strategiilor de dezvoltare ale tarilor, in mod individual, dar si a politicilor aplicate la nivel mondial. Obiectivul major de dezvoltare care trebuie asumat este acela al satisfacerii nevoilor oamenilor si a aspiratiilor acestora, in armonie si fara a efectua schimbari majore ireversibile ale ecosistemului. Cu timpul, agricultura sistematizata, devierea cursurilor de apa, extractia miniera, emisia de gaze toxice in atmosfera, defrisarea padurilor, si manipularea genetica au reprezentat interventii umane ireversibile in sistemele naturale, cu un impact amenintator asupra sustinerii vietii pentru generatiile urmatoare. Ca o regula primara si imperativa, dezvoltarea durabila nu trebuie sa puna in pericol cei patru factori determinanti care sustin viata pe Pamant: atmosfera, apele, solurile si fiintele vii.

Cresterea economica nu are limite stabilite, iar consumarea resurselor devine o problema din ce in ce mai preocupanta. Tarile dezvoltate ale lumii se afla intr-o concurenta continua de crestere a productie, de acaparare a noi piete de desfacere, de impunere a unor limite de influenta economica si nu numai, iar aceasta competitie pare a nu mai tine seama de principiile dezvoltarii sustenabile. Utilizarea unor cantitati excesive de energie, resurse materiale si apa, vor conduce la cresterea costurilor acestora, iar tarile sarace sau in curs de dezvoltare cunosc deja acutizarea conditiilor de viata precare ale propriilor populatii. Crearea unui decalaj major intre economiile tarilor lumii va avea ca rezultat aparitia unor crize economice, survenite si in urma inechitatilor sociale aparute.

Utilizarea resurselor, regenerabile sau neregenerabile, trebuie sa fie facuta in mod rational, intrucat astfel se reduce stocul disponibil pentru generatiile viitoare. Exploatarea lor trebuie facuta programat, tinand seama de cerintele obiective care exista, precum si de faptul ca ar trebui investite prioritar in cercetare, cu scopul identificarii unor tehnologii optimizate din punctul de vedere al utilizarii energiei, precum si pentru crearea de substitute ale resurselor naturale, cu accent pe cele cu rata de epuizare ridicata.

ziua-internationala-a-mediului-dezvoltare-durabila-sustenabila-reciclare-colectare-deseuri-electrice-sistem-national-de-colectare-articol-royal-synergy

Si pentru ca Ziua Internationala a Mediului ne dorim sa fie in fiecare zi, am ales sa ne alaturam campaniei de sensibilizare derulata la nivel national de catre Sistem National de Colectare si Asociatia Rorec, dorindu-ne, ca in anii urmatori aceasta sa devina o practica la nivelul fiecarei comunitati, si, an de an, sa atragem interesul pentru protejarea mediului a cat mai multor autoritati locale, asociatii si companii, responsabilitatea sociala in domeniul mediului, devenind astfel o prioritate pentru noi. Este modul nostru de a multumi mediului in care traim si de a participa la promovarea dezvoltarii durabile prin masuri active de reducere, reutilizare si reciclare. Aceasta campanie face parte dintr-un amplu program de constientizare privind protectia mediului organizat cu ocazia Zilei Mediului in peste 20 de judete din tara si Municipiul Bucuresti.

Nu este greu sa obtinem primele rezultate in ceea ce priveste protejarea mediului, atata timp, cat fiecare dintre noi, contribuim cate putin. De data aceasta, in cazul in care detinem un aparat electronic sau electrocasnic vechi, putem sa sunam la numerele de telefon special alocate de organizatori 0728 222 241 sau TelVerde 0800.444.800 (gratuit din orice retea de telefonie mobila sau fixa). De asemenea, tot in luna iunie puteti face curat in casele si birourile dumneavoastra, eliberandu-le de aparatele electrice si electronice inutile. Comenzile pot fi plasate si on-line utilizand formularul de comanda de pe www.e-deseu.ro sau de pe www.colecteaza.ro

Oricum veti alege sa faceti comanda, un echipaj al Sistem National de Colectare va veni pentru preluarea deseurilor in mod gratuit. Membrii echipajelor care ridica deseurile de la domiciliu sau de la birouri opereaza in conformitate cu masurile anti COVID-19.

Totodata, fiecare persoana care preda deseurile electrice in aceasta perioada poate castiga premii de la partenerii programului.

ziua-mediului-in-fiecare-zi-constientizare-dezvoltare-natura-reciclare-responsabilitate-protectia-mediului-articol-blog-royal-synergy

Efortul de conservare a mediului nostru inconjurator necesita implicarea tuturor. Credem in implicarea cetatenilor pentru protejarea naturii. Haideti sa sarbatorim Ziua Internationala a Mediului, in fiecare zi!

Coordonatorul departamentului nostru de Strategie si Consultanta in Afaceri, va sta la dispozitie.

Anca Petruca, Head of Strategy & Consulting, Royal Synergy
anca.petruca@royalsynergy.ro | 0765 345 297

Contact media

Andra Diaconescu, Head of Marketing and Communication, Royal Synergy
andra.diaconescu@royalaudithouse.ro | 0729 383 028